Galteruddagen- med fellesskap og mangfold som verdi

Skrevet den 19. desember 2018 av Livsmestringskompetanse Skole

Torsdag 12.12.18 ble Galteruddagen arrangert for første gang. Stolte lærere og elever på Galterud skole åpnet opp skolen for foresatte og for allmennheten, og viste noe av det skolen steller med i det daglige. Kyndige og ivrige elever gav sine gjester en smakebit fra skolehverdagen med blant annet dissekering av griseøyne, demonstrasjoner av egenbygde roboter og fine musikalske innslag.

Elevene utfordret oss på de store spørsmålene om bærekraftig utvikling og om tvil og tro. Vi fikk servert god mat og drikke, og ble undervist både i fransk, spansk og tysk. Skolens flotte og nybygde kantine i hjertet av skolen, var samlingspunktet med servering av kaker og underholdning fra skolens musikalske talenter. Stolte og glade ungdommer, foreldre, ansatte og gode naboer minglet i god førjulsstemning, og det satt varme, raushet og fellesskapsfølelse i veggene på skolen.

Skolens elev- og lærerband med kor,åpnet kvelden i Galterudhallen med skolens egen Galterudsang. Rektor Jan Dag holdt tale og minnet oss om det fine skolen har å by på. Han trakk blant annet frem kantinetilbudet med gratis varm mat to ganger i uken, og tilbudet om valgfag fotball i med trener fra Strømsgodset toppfotball.  Men mest av alt minnet han oss om at det som gjør skolen god, er når folk i hverdagen møter hverandre med gjensidig respekt, og med mål om å ta vare på alle. Og akkurat det lykkes både elever og ansatte godt med, ifølge den årlige elevundersøkelsen. Elevene sier det selv best i Galterudsangen :

Her er vi alle like, men forskjellige for det

Vi er alle unike, og vi trives med det

Vi følger med i tiden, og har en mening om alt

Fra Ibsen til fotball, og det er ikke galt

Jeg er meg og du er deg, her kan du være den du er

Vi er best når vi er sammen, du finner oss over Drammen

Vi er Skoger, vi er Fjell, som farger i en akvarell

Vi er best når vi er sammen, og vi er Galterud fra Dramme

Galteruddagen understrekte rollen skolen har som nærmiljøaktør, og arrangementet ble en viktig og samlende hendelse for skolen i tider da saken om flytting av Åskollen- ungdommer til Galterud diskuteres med sterke stemmer på ulike arenaer. Forskjellige pressgrupper har trukket Galterud skole inn i en debatt som det må være vanskelig for elever, foreldre og ansatte å forholde seg til. Den sterkeste responsen ble å åpne dørene for vise omverdenen hva miljøet på skolen er og hva det ikke er, slik at elever og ansatte får eie sin egen historie.

Galteruddagen viser at skolen har mange ressurser å trekke veksler på, og disse står godt på egne ben. En klok person sa en gang «when they go low, we go high», og det var akkurat det som skjedde denne førjulskvelden, i fellesskapets tegn.

Skrevet av : Lillian Eilertsen   Foto : Kjetil Nilssen