INSPO2018

Skrevet den 31. august 2018 av Barnehage Skole

Onsdag 15. og torsdag 16. august 2018 vil for alltid sitte som to dager med «ut av meg sjæl» opplevelser!
Fra Kino City, til Drammen teater over til Union var det en rød tråd trukket av Kompetansesenteret. En «læringstråd» fra barnehage til skole og med samarbeidspartnere i Introduksjonssenter og Senter for oppvekst – fokus: Sammen om det samme barnet.

Læringsløp Drammen var et løp disse to dagene – helt i vår nye utdanningsdirektør Hilde Scherven sin ånd. En maraton gjennom alle følelsene; fra tårer og latter alt  kombinert med faglighet basert på erfaring og forskning. Foreleserne berørte sinnet og hjerte med fakta og fortellinger. Arrangementet var en proff verdig. 

Overordnet målsetting med Læringsløp Drammen-  Å lykkes i hele læringsløpet –  er ikke en visjon uten kraft og virke. Ei heller en visjon kun for de store festtaler. Den lever!  

Startskuddet har gått for et nytt skoleår og med ulike fart ut fra startblokkene er elevene og deltakerne i gang.  Skolene oppdaterer sine hjemmesider om 1.klassinger som allerede første uken har startet med bokstavinnlæring og matteoppgaver. Ungdomsskoleelevene har hatt sitt oppstartsmøte, hatt turer i skog og mark for «teambuilding» og de individuelle målene for hver enkelt er satt. Deltakere på Introduksjonssenteret har tatt fatt på sine læringsløp med mange utfordringer. Selv ungdommene i UNG 11 – et av forsterkingstiltakene til Læringsløpet er i gang. En klasse som har doblet antall deltakere fra prøveåret 2017/18 til i år. Prosjektet følges med argusøyne og høster annerkjennelse nasjonalt.  

Barnehagene har oppstart noe tidligere enn skolen og INSPO dagene er litt ubeleilige midt i innkjøringsfasen, der de første ukene er fokus å trygge barna –  de nye og de som skifter avdeling. Men Union scene var fylt to dager med begeistrede ansatte som tok med seg kjent og ny kunnskap tilbake . Gjennom fokusområdene  som lekbasert læring, språkopplæring,  sosial og emosjonell kompetanse  og digital kompetanse trygger de  ansatte barna og løfter de utfra deres potensial. Samhold, vennskap, det å ta hensyn, vente på tur, synge, lytte, leke og lære, være inne og ute uansett vær. Lære nye barn og voksne å kjenne og stå på egne bein. 

Men ikke alle barn gledet seg til oppstart dette skoleåret. Noen barn trenger ekstra oppfølging i perioder og over tid. Se barnet bak sin sjenanse, utagering, seksualitet, faglighet, mangel på initiativ mm. var budskapet til mange av foreleserne vi hørte i teateret på Livsmestringssporet. Vi voksne må jobbe med egne holdninger og stå trygt i oss selv for å kunne møte barn og unge med ulike utrykk. Ansatte i Senter for oppvekst kan dette og har kunnskap som de deler i tverrfaglige team på organisasjon og på individnivå. Tidlig innsats og sammen om det samme barnet – forskningen understøtter målsettingen og tiltakene for et lag i Læringsløp Drammen. 

Mens barn og unge er i gang med sitt løp har utdanningsdirektøren og hennes rådgivere utarbeidet et kunnskapsgrunnlag om utdanningssektoren, dette sammen med Svelvik og Nedre Eiker. Kunnskapsgrunnlaget er et kvalitetsdokument og gir et godt grunnlag for det arbeidet ansatte i sektorene er invitert inn til å arbeide videre med. 

Det er satt høye ambisjoner på vegne av barn/unge i Drammen. Således er det satt høye ambisjoner til de som leder prosessene ute i de små og store virksomhetene. Denne uken ble det avholdt ledermøte for ledere i de kommunale barnehagene og rektorene – to fremoverlente lederkollegier som preges av en delingskultur og lagånd. Ledere som leder i en tid i endring trenger og påfyll og inspirasjon. Den røde tråden er lagt i møteagendaene, samtidige som internasjonale og nasjonale forskere tar turen til Drammen i løpet av dette skoleåret. All ære til kompetansesenteret med sin nye leder Ingvild Waage som er i front, utfordrer og løfter! 

En tid i endring…..  3 kommuner som skal bli til 1. Ny sjef er tilsatt og det er ikke små sko hun skal fylle. Kanskje skulle ordtaket heller vært skrevet om til «mange sko» hun skal fylle. Å hoppe etter Jøsendal var det få som kunne, men løpe etter Schjerven kjennes i dag ut som en umulighet; sykkelsko, joggesko, løpesko, høye hæler, lave hæler, sandaler, skisko, slalomsko, svømmeføtter, ullsokker, barbeint. Ett skoavtrykk for hvert ansvarsområde inn under Læringsløpet – det store laget. 

Å bli inspirert er som å være forelsket – det går over, sa Espen Simonsen i sitt foredrag i teatret. Jeg gjør hans ord til skamme og tror ikke det. INSPO 2018 var to dager men 190 skoledager og enda flere barnehagedager er INSPO i seg selv. Ved dager da tåka henger tungt ned mot elva (og bare ¨de på Konnerud» ser sola) oppfordrer jeg deg til å tenke : SÅ heldige vi er som jobber i Drammen – en kommune som har samme visjon for de voksne i oppvekstsektoren som for barna – å utnytte sitt faglige potensial .  

Det er mitt valg å jobbe i læringsløp Drammen,  jeg som rollemodell for barn/unge og kollegaer. 

Se dem – de trenger deg – det går ikke over  

Ha en god høst. 

Foto: Kjetil Nilssen