Kultur og læring – sammen når vi nye høyder

Skrevet den 22. februar 2016 av 8.-10. trinn

I alle år har fokuset på kultur i skolen hengt over oss som noe mystisk og utenforstående, som kommer inn ved ujevne mellomrom via Den kulturelle skolesekken. Noen ganger til stormende jubel fra både elever og lærere, andre ganger kun lærerne og visa versa. En har sågar hørt utsagn som «Den kulturelle drittsekken» og «Den kulturelle søppelsekken». Dette kan selvsagt tilskrives kvoten for intern humor, men allikevel skal man ikke se bort ifra at disse holdningene kan bo i oss alle, i en hektisk og krevende hverdag med stadig høyere krav.

Opp gjennom årene har jeg selv vært aktiv bruker av Drammens kulturarenaer, og jeg har alltid satt stor pris på Den kulturelle skolesekken, Kulturskolen og musikkfaget. For meg var dette nødvendige avbrekk fra relativt traurig undervisning i tradisjonelle klasserom. Musikk, teater og kulturliv har alltid stått mitt hjerte nært, og som 14-åring var det godt over middels stas å få oppleve Askil Holm og gjengen på nært hold i akustisk utfoldelse i en svett og sliten gymsal. Tenk, jeg var en av de heldige ungdommene som fikk oppleve Askil Holm før han ble med i «De nye gitarkameratene» og gaula Hallelujah i vilden sky. Dette var naturlig nok et resultat av Den kulturelle skolesekken, og jeg tør påstå at jeg neppe hadde vært der jeg er i dag uten disse opplevelsene på veien.

I tillegg til de rent musikalske og teatralske opplevelse, står lokalhistoriske vandringer og beretninger høyt i kurs. Jeg husker godt omvisninger på Spiralen med en engasjert Torkel Alsvik i spissen, samt guiding i sjøbodene ved Gulskogen gård, for ikke å snakke om opplevelser med den gamle sightseeingbåten Snøgg rundt i Drammenselva. Snøgg har for øvrig endt opp i Nøsted skoles eie, men det er en annen historie. Ikke bare er lokalhistorien interessant og viktig, men den fenger. Mine ellers vrange, kranglete og klovnete klassekamerater ble så til de grader fenget av opplevelsene, at de fremstod som tidenes englebarn under disse seansene. Det gjør noe med oss mennesker når vi tas vekk fra de faste rammene og opplever historien nært på kroppen. Dette vet vi jo godt fra turer til Auschwitz og Birkenau, som de fleste opplever som sjelsettende. For ikke å snakke om forskjellen på å se Peer Gynt som fjernsynsteater kontra spelet på Gålå, eller å lese om stev i Fra saga til CD sammenliknet med å oppleve det på husmannsplassen på Spiralen. Når alt kommer til alt, hva husker vi egentlig best fra ungdomsskolen? Er det reglene rundt andre kondisjonalis, eller er det de store opplevelsene? Jeg vet hva jeg husker best.

Svensedammen skole tok i 2013 valget om å bli en profilskole. Med andre ord, delte vi inn skolen i profilene Forskerspirene, Aktiv for andre og Kreativ scene med utgangspunkt i valgfagene.. Der vi tidligere hadde relativt nedslående resultater på elevundersøkelsen, ser vi nå at trivselen og motivasjonen har økt betraktelig.

Høsten 2015 satt vi i 9 Kreativ scene i gang med et ellevilt arbeid. Vi skulle lage en musikalsk forestilling om legendene i The Rolling Stones. Elevene fikk en kort innføring i bandets historie, de kjente låtene og de hysteriske mytene. Manus ble skrevet, låter ble innøvd, koreografier ble lagd og rekvisitter og kostymer dukket fortløpende opp. Før vi visste ordet av det, var klasserommet fylt til randen av leopardmønster, tomme brennevinsflasker, trommestikker, spraybokser og alt annet 50 års rockehistorie krever. Det hele var mildt sagt absurd. Før vi visste ordet av det hadde vi helsides oppslag i både Byavisa og Drammens Tidende, og plutselig var vi på turné, og satt opp showet på G60.

Kultur som metode er både praktisk, relevant, utfordrende, variert og ikke minst aktivt. Det har knapt vært en time uten høy puls i prosessen, og vi kan se tilbake på en høyst lærerik tid. Samarbeidet med G60 gir elevene en ny arena å skinne på, og gir stor lærdom om hva som ligger bak en produksjon. I tillegg kommer all læringen fra selve prosessen og de verdiene og styrkene som bor i oss mennesker. Kanskje er vi i ferd med å bli en kulturskole? Kultur og læring – sammen når vi nye høyder.

Her er hele showet på G60 filmet:

https://www.youtube.com/watch?v=kfXk1czmv6E&feature=youtu.be

Neste begivenhet er 10K sin oppsetning av High School Musikal.

Vi sees på G60 25.02.16 kl. 19:00!