«Les høyt for oss» – Barnehagedagen 2016

Skrevet den 29. februar 2016 av Barnehage Språklig kompetanse

1.mars 2016 markeres barnehagedagen og slagordet i år er «Les høyt for oss!». Med slagordet «Les høyt for oss!» handler det denne gangen om barnehagenes arbeid med å sikre barn en god språkutvikling med særlig vekt på å lese høyt for og med barna.

Vi i vår barnehage setter lesing og språk høyt hele året, men siden januar har vi fokusert enda mer på det. Barna har blitt delt i lesegrupper, og de har vært på turer til biblioteket for å låne nye og andre bøker. Det er ekstra gøy å låne bok selv, og da blir det ekstra stas å lese den. Vi har lest om monsterkokker, Pulverheksa, Gruffalo, Ingrid og Jakob og Neikob og mye mer.

Vi gjentar en del av bøkene og vi forklarer begreper slik at vi sikrer oss at barna forstår, og at de også kan utvikle språket sitt ved å fortelle hva som skjer i boka. Dette vet vi er viktig for barnas språkutvikling. Vi bruker også andre metoder for å lære inn språket og det vi leser om, for eksempel så konkretiserer vi ; Albert Åberg som ikke fikk lov til å bruke sagen av pappaen sin, da må vi jo inn og kjenne forsiktig på en sag. Og når vi holdt på med sag, fant vi enda flere spennende verktøy som vi måtte prøve.  En annen gang førte lesingen til at vi lekte vi at vi hadde bygd et helikopter som vi kunne fly av gårde med, og vi så veldig mye rart under oss; alt fra badestrender til dinosaurer.  I den frie leken ser vi også at barna tar igjen en del av det de har lest om. Bussturer til biblioteket har også blitt lekt ofte.

Vi lar barna få velge en side i noen av bøkene vi har lest, så kopierer vi og henger opp bildet. Dette gjør vi også for å inspirere til språkutvikling. Da kan vi prate om hva som skjer på bildet, men også hva som har skjedd før i samme boka, og hva som skjer videre.

En god språkutvikling har betydning for barnets liv her og nå og for barnets muligheter i framtiden. Språklige ferdigheter er viktig for:

  • Kommunikasjon
  • Utvikling av vennskap
  • Deltagelse i lek
  • Opplevelser og læring
  • Å skape et godt grunnlag for senere lese- og skrivemestring i skolen

Å støtte barns språkutvikling er derfor en av barnehagens kjerneoppgaver.