Selvfølgelig ser jeg på SKAM.

Skrevet den 3. juni 2016 av 8.-10. trinn Livsmestringskompetanse Sosial og emosjonell kompetanse

Den handler om et av de viktige områdene i Læringsløp Drammen, nemlig livsmestring.

SKAM er en nettbasert dramaserie som følger en jentegjeng i 1.klasse på Nissen VGS i Oslo. Konseptet går ut på at vi kan følge karakterenes fiktive liv på SKAM sin hjemmeside og på karakterenes profiler på sosiale medier. Disse jentene blir stilt ovenfor dilemmaer relatert til kjærlighet, sjalusi, kropp, sex, vennskap og uvennskap. Det viktigste tingene i livet når du er 15 år.

«Det blir ingen bærekraft på jobben hvis du ikke har kraft til å bære ditt eget liv helt til mål» Sitatet til Ingebrigt Steen Jensen har blitt brukt i mange sammenhenger. Jeg velger å tro at det like godt kan gjelde hele læringsløpet. Det er en av grunnene til at vi har løftet begrepet Livsmestring inn på sentral plass i Læringsløp Drammen. Og det er nettopp her at vi på en forbilledlig måte blir tatt med rett inn i disse ungdommenes brutale hverdag. Noora, Eva, Sana, Chris og Vilde med sine personligheter, slipper oss inn og lar oss nærmest ta og føle på de innerste følelsene og tankene.

Det måtte ikke mange episoder til før jeg var direkte satt tilbake i egen ungdomstid. Det er bare en stor forskjell – jeg finner heldigvis ikke(!) igjen bilder av meg selv fra ungdomstiden og ikke minst russefeiringen, på nettet. De bildene  har jeg sirlig limt inn i ulike album, og de står trygt i min hylle.

Og jeg velger selv hvem jeg vil dele dem med.

Dette offentlige livet på Facebook, Instagram , Snapchat ol. som dagens ungdom er en del av, krever at en står stødig på beina sine. Det krever at du har med deg en ballast, en trygghet og en evne til å tåle. At du evner å være rasjonell. Strategisk. Men også reflektert og undrende.

En evne til å tåle så inderlig vel.

Dagens barn og unge er gjennomgående en veltilpasset og medgjørlig generasjon, men forekomsten av psykiske lidelser, ensomhet og problemer med egne liv øker.

I læringsløp Drammen er målet vårt å utvikle robuste barn og unge som mestrer sine egne liv.

Samtalen mellom Sana og Noora i en av episodene burde vært på pensumlista sammen med flere sekvenser i Skam.

Disse jentene reflekterer, de sparrer og utveksler livsnødvendig erfaringer og kunnskap. De vil hverandre vel. Når det dukker opp et problem slår de hodene sammen og leter seg frem til løsninger. De finner løsninger. Sammen. Og så aksjonerer de deretter.

Til og med Kripos delte episoden der Noora setter Nicolay på plass når det gjelder nakenbildet han tok av henne, da hun blækket ut på en fest, med alt som er å oppdrive av lover og regler. Det er livsviktig kunnskap. Det handler om livsmestring. Da handler det ikke om å ta igjen med krig, men med kunnskap.

I dag fredag kommer siste episode, skal du se den? Det skal jeg!

Er jeg helt sprø så har jeg innen den tid også kjøpt genseren. Det vurderes. #NOORHELM

Bildet er lånt fra nrk.tv.no

Skam – Dramaserie på P3.no